Begeleiding WMO

Als je autisme en/of AD(H)D hebt, kun je tegen diverse zaken en vraagstukken aanlopen, zoals: wat zijn mijn kwaliteiten en wensen? Waar liggen de mogelijkheden? Bij welke organisaties of personen kan ik aankloppen? Hoe doe ik dat? Noem maar op; zaken en vraagstukken die iedereen overkomt. Alleen waar iemand met autisme extra hulp en ondersteuning bij kan gebruiken.

Deze hulp en ondersteuning vind je bij De Vlier Praktijk in de vorm van een passende, persoonlijke begeleiding.

Voor wie

Ik begeleid cliënten in de vroeg-volwassen tot volwassen leeftijd met een aandoening in het autistisch spectrum (ASS) en / of AD(H)D. Dit doe ik als persoonlijk begeleider in de individuele thuissituatie van de cliënt.

De samenwerking partner, kinderen en ouders en andere personen uit het netwerk van de cliënt is een belangrijk onderdeel van de begeleiding. Zij vormen de spil van iemands leven en hebben dus veel invloed op diens zelfredzaamheid.
 
Aanpak

De begeleiding sluit aan op jouw praktische hulpvraag . Om deze hulpvraag duidelijk te krijgen, vindt er op de eerste plaats een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek maken we kennis met elkaar, kijken we van beide zijden of er een ‘klik’ is, bespreken we de situatie en maken de hulpvraag helder. Dit eerste gesprek is geheel vrijblijvend. We maken een belafspraak na twee weken om te bespreken of de begeleiding kan starten.

Als start van de begeleiding stel ik een zorgplan op. Daarin staat onder andere:

- Omschrijving van de uitgangssituatie

- Hulpvraag en doelen

- Tijdstip, duur en kosten van afspraken

- Momenten van evaluatie
 
Mogelijkheden

Het doel van de begeleiding wordt bepaald door jouw hulpvraag; binnen het kader van jouw wensen én mogelijkheden. Jij zelf staat dus centraal. Ik ondersteun, stimuleer en motiveer om tot meer inzicht te komen van jouw eigen kunnen en handelen. Vanuit de eigen praktijksituatie wordt gezocht naar oplossingen op het gebied van o.a. :

- Opleiding

- Werk

- Vrijetijdsbesteding

- Sociale contacten

- Huishouden

- Planning en structuur in het dagelijks leven

Iedere persoon verdient het om zo passend mogelijk te functioneren in de maatschappij. Een zinvolle en passende dagbesteding of werk is hierbij een belangrijk onderdeel. Het versterkt het gevoel van zelfwaardering en brengt structuur aan in het dagelijks leven. Daarnaast bevordert het de maatschappelijke participatie.

Wanneer het (nog) niet mogelijk is om te werken zijn er ook andere manieren mogelijk om jouw participatie te vergroten. Zoals een vrijwilligersfunctie, studie of het opbouwen van een netwerk met contacten.

Het traject kan bestaan uit lichte, tijdelijke interventies tot hoog complexe, intensieve trajecten.
Share by: